Pitääkö velan määrästä olla huolissaan?

Lainaa.com

Viimeisen 20 vuoden aikana suomalaiset kotitaloudet ovat ottaneet velkaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tästä onkin noussut keskustelua, pitäisikö kansalaisten velan määrästä olla jo huolissaan. Tällä hetkellä keskimääräinen lainamäärä on noin 130% verrattuna henkilön vuosituloihin. Toisaalta taas korot ovat jo pitkään olleet alhaiset, joten se on tuonut helpotusta tilanteeseen.

Keskiverto suomalainen kotitalous kuluttaa tällä hetkellä enemmän kuin tienestejä on. Tämä aiheuttaa ongelmia talouteen, sillä tulojen tulisi aina olla menoja suuremmat, jotta talous voi pysyä tasapainossa. Viime vuosien aikana maksuvaikeudet ovat lisääntyneet ja maksuhäiriömerkintä löytyy melkein 400 000 suomalaiselta.
Lainaa.com
Suurin ongelma on siinä, että kuluttajilla ei ole ollenkaan säästöjä. Näin siis pienikin heilahdus menoissa, kuten vaikka rikkoutuneen kodinkoneen uusiminen, voi aiheuttaa suuria vaikeuksia. Kaikista tärkeintä on laittaa asiat järjestykseen siten, että säästötililtä löytyy aina noin kuukauden tai kahden kuukauden palkkaa vastaava summa. Tähän summaan ei tulisi koskea muutoin kuin hätätilanteessa. Tällainen hätävarapuskuri pelastaa silloin, kun ajat ovat kovat.

Lainaa ei siis koskaan kannata ottaa silloin, kun taloudessa ei ole pelivaraa. Pahimmillaan lainan ottaminen muutenkin tiukassa tilanteessa saattaa vaikuttaa siten, että velkamäärä kasvaa ja laskuja vain kertyy enemmän. Tällaisesta velkakierteestä voi olla hankalaa pyristellä ulos. Sen sijaan velan määrästä ei tarvitse olla huolissaan, jos omat tulot ovat säännölliset ja laskujen maksamisen jälkeen jää käyttörahaa. Silloin tilanne on hyvällä mallilla ja lainaa voi ottaa tarpeen tullen.


Lainaa.com

Lainaa.com on uudistunut. Olet vanhalla sivulla.

Siirry uudelle sivustolle