Korkokattolaki

Väliaikainen korkokattolaki on päättynyt

Vuoden 2021 väliaikaisen korkokattolain tila: Päättynyt

Väliaikainen korkokattolaki sai vuoden 2020 lopulla jatkoa 30.9.2021 asti. Lain voimassaoloa ei enää jatkettu tämän päivänmäärän jälkeen, eli vakuudettomien lainojen korkokatto on palannut väliaikaisesta 10 prosentista normaaliin 20 prosenttiin.

Vaikka korkokatto on nyt tuplaantunut ennätysmatalasta tasostaan, tämä tarkoittaa myös, että vakuudettomia lainoja myönnetään paljon helpommin. Siksi ne kannattaa aina kilpailuttaa, sillä väliaikaislain päättyminen ei tarkoita, että lainaa saisi vain yli 10 prosentin korolla tai 20% korkokattoa hipomalla. Se siis tarkoittaa, että korkokattoa on vain nostettu ja lainaa voidaan myöntää matalammalla riskillä helpommin myös heille, joilla on saattanut aiemmin olla hankaluuksia maksuhistoriassaan.

Jos lainoja on otettuna useampia eri luotonantajilta, voit säästää lähes aina yhdistämällä ne yhdeksi lainaksi.

Väliaikaisen korkokattolain jatkuminen lyhyesti

  • Uuden väliaikaisen korkokaton alustava voimassaoloaika on 1.1.2021-30.9.2021.
  • Madallettu korkokatto on rajattu 10 % nimelliskorkoon aikaisemman, 1.7.2020-31.12.2020 välisenä aikana voimassa olevan, väliaikaisen korkokattolain tapaan. Vuosikulut ovat edelleen rajattu 150 euroon.
  • Madallettu korkokatto koskee vakuudettomia lainoja (kulutus- ja joustoluottoja), jotka myönnetään tai nostetaan madalletun korkokattolain voimassaolon aikana, ei sen ulkopuolella.
  • Madallettu korkokatto ei koske luottokortteja tai käyttöhyödykkeiden osamaksuja (esim. verkkokauppaostokset, autolainat ymv.). Näiden korkokatto tulee pysymään 20 %:ssa.
  • Uuden väliaikaisen korkokattolain umpeuduttua 30.9.2021 nimelliskoron katto tulee palautumaan laissa määrättyyn 20 %:iin.

Huomioitavia asioita kulutus- ja joustoluottoa hakeville

  • Aiemmin sovitut lainasopimukset (kulutusluotot sekä joustoluottotilit) eivät välttämättä päivity ehdoiltaan automaattisesti uusien väliaikaisten korkokattolakien mukaisiksi. Eli vaikka olet ottanut lainaa 1.7.2020-31.12.2020 välisenä aikana väliaikaisen korkokaton ollessa voimassa, sopimusehtosi eivät välttämättä siirry samoilla ehdoilla uudelle väliaikaiselle korkojaksolle 1.1.2021-30.9.2021. Sinun kannattaa kilpailuttaa lainasi uudelleen varmistaaksesi, että maksat lainasta alle lain määrittämän korkokaton verran korkoa.
  • Väliaikaisen korkokaton ollessa voimassa, esimerkiksi pienituloisten on paljon hankalampaa saada luottoa. Jos sinulla on ollut hankaluuksia saada lainaa, kannattaa Lainaa.comin lainahakemus täyttää, sillä kilpailutamme 40 pankkia ja rahoitusyhtiötä, jolloin mahdollisuudet lainan saamiseen nousee huomattavasti.

Kulutusluotot väliaikaisen korkokaton aikana

Jos olet ottanut kulutusluottoa 1.7.2020-31.12.2020 välisenä aikana väliaikaisen korkokaton ollessa voimassa, tarkista sopimusehtosi siltä varalta, että nousiko lainasi korko heti 31.12.2020 jälkeen vai voitko maksaa sitä pois edelleen samalla madalletulla korolla. Jos korko muuttui, niin kilpailuta lainasi heti uudelleen saadaksesi paremman sopimuksen.

Joustoluotot ja limiitit väliaikaisen korkokaton aikana

Jos olet nostanut joustoluottoa 1.7.2020-31.12.2020 välisenä aikana väliaikaisen korkokaton ollessa voimassa, nostamastasi summasta maksettavat korot pysyvät 10 %:ssa niistä nostoista, jotka olet tehnyt väliaikaisen korkokaton ollessa voimassa. Eli jos teet limiitiltäsi noston 1.1.2021 jälkeen, kun uusi jatkettu väliaikainen korkokatto on voimassa, nostosi korko on max. 10 %. Uusia nostoja voi siis tehdä normaaliin tapaan, mutta vanhojen nostojen korot kannattaa tarkastaa. Uudella lainalla voit nyt myös maksaa vanhat kalliimmat lainasi pois ja hyödyntää näin väliaikaista lakia.

Mikäli limiittisopimuksesi on tehty ennen 1.9.2019, siihen eivät myöskään päde tuolloin uudessa korkokattolaissa 20 %:iin madallettu nimelliskorko, vaan sen hinnoittelu voi olla paljon korkeampi vanhempien korkolakien mukaisesti. Tuota ajankohtaa vanhemmat vakuudettomat lainat kannattaa kilpailuttaa heti uusien korkokattojen mukaisiksi.

Luottokortit ja osamaksu­sopimukset väliaikaisen korkokaton aikana

Luottokortit ja osamaksusopimukset eivät kuuluneet väliaikaisen korkokattolain piiriin 1.7.2020-31.12.2020 välisenä aikana, eivätkä ne tule kuuluumaan sen piiriin myöskään 1.1.2021-30.9.2021 välisenä aikana. Niiden korkokatto tulee pysymään 20 %:ssa. Voit kuitenkin ottaa nyt halvemman vakuudettoman lainan ja maksaa luottokorttisi ja osamaksusi pois ja maksaa lainan takaisin pienemmillä koroilla.

Lainaa.comin luottovinkit vuodelle 2021

1. Jos haet uutta lainaa tai sinulla on vanhaa lainaa maksettavana 1.1.2021 alkaen, kilpailuta lainat varmistaaksesi, että maksat tilanteesta riippumatta edullisinta korkoa. Kun löydät edullisemman lainan vanhan lainan tai vanhojen lainojen tilalle, yhdistä lainasi uuden, edullisemman korkokaton alle.

2. Vältä käyttämästä kalliita luottokortteja ja osamaksusopimuksia. Voit maksaa myös vanhat luottosi pois, koska nyt sinulla on mahdollisuus ottaa lainaa halvemmalla.

3. Jos et aikaisemmin saanut lainaa, sinun kannattaa kokeilla nyt uudestaan. Pankit ja rahoitusyhtiöt ovat tottuneet jo tähän erikoistilanteeseen ja riskikartoitus toimii nyt paremmin nyt, kuin 2020, jolloin 10% korkokatto tuli voimaan. Lainaa.com kilpailuttaa 40 pankkia ja rahoitusyhtiötä, joten saat selville yhdellä hakemuksella saisitko lainaa mistään.

Voit kilpailuttaa 40 pankin ja rahoitusyhtiön lainatarjoukset tässä

Lainasumman ollessa 10000 ja takaisinmaksuajan 5 vuotta. Takaisinmaksettava summa on 11623, eli 193,71€/kk.

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26 %, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5 %. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % - 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1 - 20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 2000 € - 60 000 €.

 

Voit lukea eduskunnan esityksestä vuoden 2021 väliaikaiseen korkokattolakiin liittyen seuraavista linkeistä: