Lainasanasto

Lainasanasto helpottaa lainaviidakossa seikkailemista. Kun termit on hallussa, on myös huomattavasti helpompaa ymmärtää, mitä on hakemassa ja mitä lainapaikka tarjoaa. Ota siis perusteellinen lainasanasto ja lainatermit haltuun.

Lainasanasto on koottu siten, että jokainen löytää helposti etsimänsä termin. Lainasanasto myös sisältää kaikki termit, joita lainanhaussa tullaan tarvitsemaan.

Tässä siis lainasanasto:

Autolaina – Laina joka haetaan auton ostoa varten. Yleensä kyseessä on kulutusluotto.

Asuntolaina -Yksi yleisimmistä lainamuodoista. Asuntolainan avulla hankitaan siis asunto ja tämä lainatuote ovat yleensä edullisinta tarjolla olevaa lainarahaa, joka yksityishenkilöille on tarjolla. Asuntolainoihin on myös saatavilla todella pitkiäkin laina-aikoja, eli jopa 25-30 vuotta.

Annuiteetti – Tasaerä on toiselta nimeltään annuiteettilaina. Niissä kuukausierät ovat samansuuruisia koko laina-ajan. Kuukausierä koostuu lainan lyhennyksestä, korosta ja muista lainan kuluista.

Avausmaksu, nostopalkkio, perustamismaksu ja välityspalkkio – Edellä mainitut ovat kaikki kuluja, joita luotonantaja saattaa veloittaa lainan tai luoton nostamisesta. Kyseiset maksut ovat aina lainapaikkakohtaisia ja osittain myös riippuvaisia haetusta lainasummasta.

Bullet-laina – Tässä lainamuodossa lainaaja maksaa laina-aikana vain korkoa ja loppulaina maksetaan takaisin yhdessä erässä maksuajan lopussa.

Credit-kortti – Luottokortti, eli sillä voi maksaa myönnetyn luottorajan sallimissa puitteissa, vaikka pankkitilillä ei sillä hetkellä olisikaan rahaa. Luotolle tehdyt ostokset veloitetaan myöhemmin laskulla.

Credit/Debit-kortti – Yhdistelmäkortti, jossa on sekä luotto- että maksukorttiominaisuudet.

Debit-kortti – Maksukortti, jolla voi maksaa vain jos siihen liitetyllä pankkitilillä on rahavaroja.

E-lasku – Lasku, joka toimitetaan asiakkaan verkkopankkiin sähköisessä muodossa. Hyvin usein E-lasku on edullisempi kuin normaali paperilasku.

Euribor-korko – Päivittäin noteerattava korko, jota käytetään yleisesti lainojen viitekorkona.

Eräpäivä – Suorituksen määräaika, eli se päivä jona sinun tulee viimeistään suorittaa maksu. Sinun tulee siis tehdä maksu viimeistään eräpäivänä. Huomioi, että rahan ei kuitenkaan tarvitse olla vastaanottajan tilillä kyseiseen päivämäärään mennessä.

Henkilötakaus – Vakuusmuoto, jossa toinen henkilö takaa sovitun lainasumman.

Inflaatio – Ostovoiman heikkeneminen ja siitä aiheutuva hintojen nousu.

Joustoluotto – Lainamuoto, jota voi nostaa ja maksaa takaisin joustavasti. Joustoluotossa asiakkaalle määritellään henkilökohtainen limiitti, jonka puitteissa luotto on jatkuvasti käytettävissä.

Järjestelypalkkio – Kertamuotoinen palkkio, jonka luotonantaja saattaa periä lainan avauksen tai myöntämisen yhteydessä.

Kertaluotto – Lainatuote, joka maksetaan kerralla lainanhakijan tilille ja lyhennetään kokonaisuudessaan pois lainasopimuksen mukaisesti.

Kiinteäkorkoinen laina – Lainamuoto, jossa korko pysyy koko laina-ajan samana, vaikka markkinakorot muuttuisivat.

Korkojakso – Ajanjakso, jolta korko lasketaan. Yleensä se on yksi vuosi.

Korkokatto – Luotonantajan, yleensä pankin, tarjoama vakuutus, joka suojaa hallitsemattomalta korkojen nousulta. Korkokatto on yleensä saatavilla maksuajaltaan pitkiin lainoihin.

Kulutusluotto – Lainatuote, joka on tarkoitettu erilaisten kulutustarpeiden, kuten esimerkiksi tavaroiden (auto, sohva, kodinkoneet) tai palveluiden (remontti tai vaikka matka) rahoittamiseksi.

Kuukausierä – Lainan tai vaikka osamaksukaupan yksittäinen maksettava erä, johon kokonaissumma on jaettu.

Laina – Kyseinen termi tarkoittaa kahden osapuolen välistä sopimusta, jossa lainanantaja lainaa esimerkiksi tietyn rahasumman lainaajalle.

Laina-aika – Lainalle sovittu takaisinmaksuaika. Laina-aika voi olla vain muutamia päiviä, kuukausia tai jopa useita vuosia lainasummasta ja lainasopimuksesta riippuen.

Lainahakemus – Hakemus, jossa ilmoitetaan omat henkilö- ja yhteystiedot, mahdollisesti tulotiedot, velat sekä kuukausittaiset kulut. Yleensä lainahakemuksen voi tehdä suoraan netissä joko tietokoneen tai mobiililaitteen välityksellä tai paperiversiona kirjallisesti.

Lainahakemuksen liitteet – Jotkut luotonantajat saattavat pyytää myös lainahakemukseen liitteitä mukaan. Niitä voivat olla esimerkiksi verotuspäätös, viimeisin palkkalaskelma, eläkepäätös tai yrittäjän kyseessä ollessa vaikkapa yrityksen tuloslaskelma ja tase.

Lainalaskuri – Löytyy yleensä luotonantajan sivuilta. Lainalaskurin avulla onkin helppo tarkistaa lainan määrän ja maksuajan vaikutus kuukausittaiseen erään. Lainalaskuri kertoo myös sen, miten paljon laina tulee kokonaisuudessaan laina-aikana lainanhakijalle maksamaan.

Lainanantaja – Pankki tai rahoituslaitos, joka myöntää lainan lainanhakijalle.

Lainan kokonaiskustannukset – Lainan kokonaiskustannuksiin on kerätty kaikki lainaan liittyvät kulut ja korot. Eli toisin sanoen se koostu lainamäärästä, koroista ja muista kuluista.

Lainan korko – On yksinkertaisesti sanottuna lainarahan hinta, eli toisin sanoen luotonantajan perimä korvaus siitä, että se on lainannut rahaa, eikä raha ole ollut laina-aikana luotonantajan omassa käytössä.

Lainan lyhennys – Tarkoittaa sitä, kun otettua lainasummaa maksetaan takaisin luotonantajalle. Lainan lyhennystapoja on olemassa kolmea erilaista, eli annuiteettilaina, tasaerälaina ja tasalyhennyslaina. Jokaisessa edellä mainitussa maksuerä koostuu yhdistelmästä: lainan lyhennys + korkokauden aikana kertynyt korko.

Lainan maksu – Tapahtuu yleensä joko automaattisella suoraveloituksella tai niin, että hoidat maksun itse joka kuukausi tililtäsi. Useimmissa lainamuodoissa lainaa maksetaan takaisin kuukausittain.

Lainan nostokulut – Koostuvat yleensä lainan nostosta perittävistä erilaisista maksuista. Sellaisia ovat esimerkiksi avausmaksu, toimitusmaksu, luotonvarausprovisio ja järjestelypalkkio. Kannattaa huomioida, että kyseiset maksut vaihtelevat lainapaikkakohtaisesti, jonka takia myös niitä kannattaa vertailla.

Lainanottaja – Yksityishenkilö tai yritys, joka hakee lainaa lainanantajalta.

Lainapääoma – Se summa, jonka lainanhakija on alun perin lainannut pankilta tai rahoituslaitokselta.

Lainavakuutus – Joillakin pankeilla ja rahoituslaitoksilla on tarjota lainavakuutus, joka auttaa yllättävissä elämäntilanteissa, kuten sairastuessa tai kuoleman tapauksissa. Yleensä lainavakuutus on niin sanottu lisätuote ja se maksaa tietyn määrän kuukausittain tai vuosittain.

Lainavertailu – Palvelu, joka auttaa löytämään edullisimman ja hyväehtoisimman lainan nopeasti ja helposti.

Lainojen yhdistäminen – Tarkoittaa, että useita pienehköjä lainoja niputetaan yhteen ja haetaan ne kattava lainasumma joltakin pankilta tai rahoituslaitokselta. Yleensä lainojen yhdistäminen säästää selvää rahaa, kun jatkossa maksetaan lyhennyksiä ja kuluja vain yhdestä lainasta.

Luottokelpoisuusarvio – Tämän työkalun avulla luotonantaja arvioi sen, onko lainanhakija riskiasiakas. Esimerkiksi pankkien kohdalla laki määrää, että niiden on tehtävä luottokelpoisuusarvio lainanhakijasta.

Luottotiedot – Kaikilla meillä on luottotiedot ja ne tarkistetaan aina silloin, kun ollaan hakemassa lainaa. Luottotiedoista luotonantaja näkee lainanhakijan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

Lyhennysvapaa – Moni lainapaikka ja pankki tarjoaa omille lainoilleen myös tietyn määrän lyhennysvapaita kuukausia vuoden aikana. Kyseessä on siis erikseen sovittu ajanjakso, jonka aikana itse lainaa ei lyhennetä, vaan ainoastaan lainaan liittyviä korkoja ja kuluja.

Maksuerä – Kyseessä on joka kuukausi maksettava summa, joka sinun tulee suorittaa pankille tai rahoituslaitokselle. Maksuerä sisältää sekä lainaan liittyvät korot ja kulut.

Maksuhäiriömerkintä – Kyseessä on negatiivinen merkintä luottotiedoissa. Se syntyy yleensä jonkun maksuvelvoitteen laiminlyönnistä, eli vaikkapa siitä, että laina, vuokra tai lasku on jäänyt maksamatta.

Marginaali – Viitekoron päälle lisättävä prosenttiluku. Yleensä lainan kokonaiskorko syntyy viitekoron ja marginaalin summasta. Marginaali on oikeastaan aina asiakaskohtainen ja perustuu pankin tekemään riskikartoitukseen asiakkaasta.

Nostopalkkio – Kyseessä voi olla luotonantajan perimä maksu esimerkiksi joustoluottojen ollessa kyseessä, tai automaattinostoista veloitettava maksu.

Opintolaina – Opiskelun rahoittamiseksi tarkoitettu laina. Opintolainaan on myös mahdollista hakea valtiontakausta.

Osamaksu – Moni yritys mahdollistaa myös tuotteiden ostamisen osamaksulla. Tämä mahdollistaa siis esimerkiksi sen, että voi tehdä joitain kalliimpia ostoksia ja maksaa ne osissa takaisin.

Palvelumaksu – Palvelumaksuja ovat esimerkiksi lainan avaus-, kuukausi- ja vuosimaksut. Joillakin lainapaikoilla myös maksusuunnitelman muutoksesta saattaa tulla lisäkuluja ja myös ne kategorisoidaan palvelumaksuihin.

Pikavippi, pienlaina tai pikalaina – Kyseessä on pienehkö lainasumma, joka on yleensä todella nopeasti saatavilla. Edellä mainitut lainatuotteet haetaan yleensä suoraan netistä ja niihin ei vaadita vakuuksia tai takaajia.

Prime-korko – Pankin oma viitekorko, jota pankki voi muuttaa yksipuolisella hallinnollisella päätöksellään.

Tasalyhenteinen laina – Tässä lainamuodossa maksuerä koostuu aina kiinteästä lyhennyksestä sekä kertyneestä korosta. Tasalyhenteisessä lainassa maksuerät siis pienevät kuukausi toisensa jälkeen, koska koron määrä pienenee.

Tililuotto – Sama asia kuin jatkuva luotto. Tämä lainatuote on jatkuvasti luotonsaajan käytettävissä myönnettyyn luottorajaan saakka. Toisin sanoen siis, tätä luottoa voi maksaa ja nostaa osissa oman tarpeensa mukaan.

Tilinhoitomaksu – Joka kuukausi perittävä maksu, joka veloitetaan sinä aikana, kun laina tai luotto on asiakkaan käytössä.

Todellinen vuosikorko – Tähän korkomuotoon on koottu kaikki lainasta perittävät korot ja kulut. Tästä syystä todellisen vuosikoron avulla onkin usein kätevä vertailla lainojen todellista kulurakennetta.

Vaihtuvakorkoinen laina – Lainatuote, jossa lainan korkoprosentti muodostuu viitekoron arvosta ja siihen lisättävästä marginaalista. Yleensä viitekorko on Euribor-korko ja marginaalia sovelletaan lainakohtaisesti.

Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot – Kuluttajansuojalakiuudistus, joka tuli voimaan 1.12.2010. Siinä edellytetään, että asiakas saa ennen luottosopimuksen tekemistä luoton keskeiset, sopimusta sekä kuluttajan oikeuksia koskevat tiedot. Ne annetaan Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot -lomakkeella. Lainasanasto ei käsittele kuluttajaluottotietoja tämän enempää, vaan lisätietoa voi löytää lainasopimuksesta.

Vakuus – Lainanhakijan antama vakuus voi olla vaikkapa asunto-osake, kiinteistö tai muu pankin vakuudeksi hyväksymä reaalivakuus.

Verkkomaksu – Verkossa tapahtuva maksutapahtuma, jonka edellytyksenä on yleensä joko luottokortti tai henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.

Verkkopankki – Pankkipalvelu, jota voi käyttää internetissä pankin omien verkkosivujen kautta omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

Vertaislaina (p2p) – Yksi markkinoiden tarjoama lainamuoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen sopimiensa lainaehtojen mukaisesti ilman, että mukana on pankkia tai rahoituslaitosta.

Viitekorko – Esimerkiksi asuntolainan hinnoittelussa käytetty julkisesti noteerattu korko, jonka perusteella lainasopimuksen hinta eli korko, määritellään.

Viivästyskorko – Korko, jonka velallinen joutuu suorittamaan maksun suorituksen viipyessä yli sopimuksen edellyttämän ajankohdan.

Vuosimaksu – Luottokortista peritty euromääräinen maksu vuositasolla, riippumatta siitä, käytetäänkö korttia vai ei.

Vähimmäislyhennys – Maksuerän vähimmäismäärä, joka täytyy maksaa takaisin lainamäärästä riippumatta. Yleensä se ilmoitetaan prosenttiosuutena lainapääomasta.

 

Lainahakemus

Lainasumman ollessa 10000 ja takaisinmaksuajan 5 vuotta. Takaisinmaksettava summa on 11623, eli 193,71€/kk.

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26 %, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5 %. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % - 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1 - 20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 2000 € - 60 000 €.

 


Lainaa.com

Lainaa.com on uudistunut. Olet vanhalla sivulla.

Siirry uudelle sivustolle